×
×

27. 01. 2023.

Светосавска академија 2023.

Свечана академија поводом 34. Смедеревских светосавских свечаности одржана је јуче, 26. 01. 2023. године, у Центру за културу Смедерево, у оквиру које су уручене традиционалне награде - Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих. 

Заменица градоначелника Града Смедерева Марија Марковић Ставрић, уручила је награде добитницима и пожелела им да својим знањем, радом, залагањем и успесима буду пример будућим генерацијама. Такође је истакла значај обележавања Светосавских свечаности за град Смедерево, покровитеља ове манифестације. 

Беседник на Свечаној академији је био др Миливоје Р. Јовановић, доктор филолошких наука. 

У музичком делу програма наступио је градски женски хор "Кир Стефан Србин". 

Добитница Светосавске повеље за 2022. годину је Наташа Рајић, професор српског језика и књижевности у Техничкој школи у Смедереву. 

Добитници Светосавске награде за стваралаштво младих за 2022. годину су: 

***ДИМИТРИЈЕ СПАСИЋ, Школске 2021/2022 године завршио IV разред природно- математичког смера Гимназије у Смедереву. Носилац дипломе „Вук Караџић“ и проглашен за ученика генерације. Током средњошколског школовања учествовао је на Књижевној олимпијади у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Био је члан „Архимедес“ екипе која се такмичила на Архимедесовим математичким турнирима. Студент је I године Електротехничког факултета у Београду. 

***ТОМИЋ АНА, Основну школу „Др Јован Цвијић“ у Смедереву је завршила са успехом 5,00, носилац је дипломе „Вук Караџић“, како у основној, тако и у средњој Медицинској школи у Београду, где је била и ученик генерације. Школске 2022/2023 године је дипломирала на Медицинском факултету у Београду, са просечном оценом 9,90. Током студирања је била аутор два студентско-научна рада уз волонтирање у организацији Комитета за међународну сарадњу студената медицине Србије. Била је учесник програма за младе научнике о геномским истраживањима организованог на Кипру, при Европском универзитету. 

***АНЂЕЛКА ПЕТКОВИЋ, Ученица завршног разреда Музичке школе „Коста Манојловић“ Смедерево, са просеком 5,00. Прва je од гудача из Смедерева која је освојила I награду на Републичком такмичењу у виолончелу. Учествовала је на Међународним и републичким такмичењима гудача као и на Међународном фестивалу гудача, на којима је увек освајала једно од прва три места. Изузетно надарена, вредна и свестрана ученица. Учествовала је на многобројним хуманитарним концертима.