×
×
11.
Март Понедељак
20.00

Представа

Свадбена звона

Kомад “Свадбена звона”, Давора Шпишића, прати причу о троје усамљеника, друштвених маргиналаца који се не сналазе у предаторском бездушном времену. Времену у којем је људскост постала више мана но врлина. Осим што покушавају преживети са што мање ожиљака, они не одустају у тражењу сродне душе. 

Самоћа није њихов избор, него реалност рањивих емоција. Марино и Ане су из Хрватске. Он је полицајац, обожава свој занат и ревностан је у служби, али , меког је срца кад иде у интервенцију и поступа према својим ближњима. Пола плате му оде на подстанарски станчић. Она је сценска радница у великом националном театру, ударница, брза и поуздана. Дане и ноћи је у бек стејџу, зна све представе напамет. Волела би наћи човека свог живота. На свадбама јој се увек посрећи да улови букет, али на томе и остаје. Радомир је из Србије. Несуђени профессор старогрчког језика, био је одличан студент Филологије, али никад није добио посао у струци, него ради све и сва на привременим пословима. Живи са родитељима, вредним, простодушним људима и тешко се носи са стидом да се не може осамосталити. Kад му родитељи посуде шест хиљада евра, сву своју животну уштеђевину, он даје шифрирани оглас у хрватским медијима, нудећи паре у замену за фиктивну женидбу за хрватску држављанку. На тај начин Радован би могао стећи хрватски пасош, а уласком Хрватске у Шенген, даљи пут на Запад и бољи живот биће му отворен. Ане угледа Радомиров оглас, јави се на контакт, и Радомир долази у Хрватску. Брак је склопљен али контроле су ригорозне. Управо је Марино задужен да новопеченим младенцима свако мало упада у стан, и да проверава да ли је све по закону… 

“Свадбена звона” имају жанровску комбинацију комедије и мелодраме. Низ смешних и бурлескних ситуација настаје из жарке жеље да се привид нормалности одржи а на сталном је удару репресивног и подозривог апарата. Сво троје, у тој комедији забуне, покушавају расплести често неразрешиве чворове турбулентне животне ситуације. Прича је то и о варљивом питању о богомданој срећи у слатком варљивом зову бољег света. О појединцу који је у играма светских прекрајања тек статиста. “Свадбена звона” се ослањају на сложене карактере и јаку глумачку игру, са низом маштовитих и динамичких обрта. Овај Шпишићев комад итекако може привући пажњу публике. 

Режија: Петер Српчић 

Улоге: Ивана Вукчевић, Ђорђе Кукуљица, Михајло Несторовић 

Цена улазнице: 500 динара 

Улазнице можете купити на билетарници Центра за културу Смедерево, као и онлајн путем сајта.