×
×

24. 08. 2023.

Промоција књиге „Српски филм педесете“ Саше Радојевића на Дунав Филм Фесту

Промоција књиге „Српски филм педесете“ Саше Радојевића биће одржана у петак, 25. августа у 18 часова у Центру за културу Смедерево у оквиру програма 6. Дунав Филм Феста. 

Захвативши по сопственим речима „ширу скалу филмова”, Саша Радојевић чврсто стоји на становишту да, најпре, у овој декади има шта да се ревалоризује, а потом, да су обриси појединих ауторских израза почели да се указују већ тада (примери Војислава Нановића и Жике Митровића), и да су у својој естетској равни неки од ових филмова били антиципативни у односу на модернистички бум шездесетих.

Жанровске обрасци профилисани су већ у овој декади, без обзира што је наслеђе НОБ-а било инспирација, али и спутавајући фактор.

Kроз осам поглавља, Саша Радојевић реафирмише једну традицију која је много више вредела него официјелни глас који је о њој преостао.

Саша Радојевић рођен је у Београду, где је и дипломирао на Факултету драмских уметности. Писао је сценарије за документарне ТВ серије и кратке филмове. Објавио је роман „Дивље сенке” и филмску студију „Мит о Франкенштајну”. Приредио је зборнике о филму „Џон Ву: од Хонга до Холивуда”, „Нова филмска Европа” и „Независни аутори у новом веку техничке репродукције”.

Kоаутор је сценарија за дугометражне игране филмове „Земља истине, љубави и слободе” (2000), „Југ југоисток” (2005), „Доктор Реј и ђаволи” (2012) и „Петља” (2015), сценариста филма „Држава” (2013) и редитељ и сценариста филмова „Пољупци” (2004) и „Нарцис и Ехо” (2011), „Жигосана” (2015), „Породица” (2015) и „Александра” (2019).

Остварио је глумачке улоге у дванаест филмова.

Шесто издање Дунав Филм Феста траје до недеље, 27. августа у Смедереву. Главна локација фестивала и ове године биће Мали град Смедеревске тврђаве, док ће публика и даље уживати на локацијама попут Дунавског парка, Платоа код Kарађорђевог дуда, на летњој сцени и у биоскопу Центра за културу Смедерево. Фестивал је такмичарског карактера и жири сваке године чине релевантни филмски радници који ће доделити награду Дунавска лађа за најбољи филм у такмичарској селекцији.