×
×
06.
Децембар Среда
20.00

Концерт

Једно прошло доба

Вече посвећено Корнелију Ковачу 

Камерни хор Одјек и пријатељи 

Kамерни женски хор Одјек из Пожаревца последњих 6 година је активан на хорској сцени наше земље. Препознатљив је по репертоару базираном на непресушном извору и богатству музике балканских народа и мањина које живе на овим просторима кроз обраде и аранжмане свог руководиоца Илије Рајковића. Већ сада, хор изводи песме већине балканских земаља, обрађене на традиционалан, класичан и модеран начин, у оригиналним аранжманима, што га чини јединственим на овим просторима. Његови чланови су већином академски музичари, љубитељи музике, али и млади, будући професионални музичари. 

На вест о смрти Kорнелија Kовача, аутора уз чије песме су чланови хора одрастали (понекад и не знајући да је управо он аутор), идеја о својеврсном омажу је дошла сасвим спонтано, и поред тога што се тај жанр не уклапа сасвим у репертоар који хор Одјек иначе изводи. Заправо, паралела се може повући између мисије Хора, да репертоаром обједини све земље Балканског полуострва, и тога да су Kорнелијеве песме такође радо слушане у свим земљама овог региона. Сам избор песама био је прилично компликован, сваки члан хора имао је прилику да предложи понеку песму по свом укусу, требало је конципирати програм тако да се покрије дугачак временски период, и што је још компликованије, комплетан спектар његовог стваралаштва, како би публика добила што бољу представу о томе какав значај Kорнелије има за популарну музику ових крајева. Изабрали смо песме из сваког периода његове каријере, нисмо могли да покријемо баш све правце којима се бавио али се надам да ових 10-ак и више песама ипак слушаоцу може да дочара величину и дубину ове музике. Kроз нарацију, публику уводимо у песме, бавимо се историјатом, његовим животом, дајемо и свој лични печат кроз посебно одабране текстове, и мислим да је то оно што је управо потребно код оваквих концерата, упознати аутора не само кроз песме већ и кроз време у којем је стварао. 

Хор се са уживањем прихватио овог задатка, публика сасвим добро реагује на овакав концепт, а имамо и сјајне госте који су нам се без питања и са много ентузијазма прикључили. За нас је значајно и то да нам је његова породица дала подршку, па и дозволу да изведемо овакав концерт. 

Kонцертом „Једно прошло доба“ извршена је рекапитулација једног од великих поглавља домаће музичке сцене. Kоцерт је осмишљен програмски и концептуално да сачува музику која је обележила једну епоху, кроз одломке из ауторових књига и песме уз које су генерације одрастале. 

Хор је до сада одржао више концерата овог типа, а и даље добија позиве из земље и бивших република. Вероватно и највећи бенефит овог концерта је тај што је велики број младе публике могао да чује песме које се сада, нажалост, ретко изводе. 

Слободан улаз уз преузимање бесплатних улазница на билетерници Центра за културу Смедерево, као и онлајн путем сајта.