×
×
27.
Новембар Понедељак
19.00

Представа

И сваки пут као да је први

ПРЕДСТАВА "И СВАКИ ПУТ КАО ДА ЈЕ ПРВИ" И ТРИБИНА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА у Центру за културу Смедерево. 

Крушевачко позориште и Арт тема 

Представа 

И СВАКИ ПУТ КАО ДА ЈЕ ПРВИ 

Инспирисано Ташаном, Коштаном и Покојниковом женом Боре Станковића 

Адаптација: Димитрије Коканов 

Редитељка: Јована Томић 

Улоге: Гордана Ђурђевић Димић, Јелена Матијашевић, Јелена Стајковац, Биљана Николић, Никола Ракић и Ђорђе Марковић 

Драматург: Димитрије Коканов 

Кореографкиња: Маја Калафатић 

Костимографкиња: Селена Орб 

Композитор: Миша Цвијовић 

Реч редитељке

Представа радног наслова ‘’И сваки пут као да је први’’ на духовит, дирљив и искрен начин проговара о комплексним мушко – женским односима, повлачећи паралелу жена са почетка двадесетог века, и данашњих, актуелних проблема, који се у многоме не разликују од контекста о ком је писао Бора Станковић. Тематски оквир драмског предлошка садржан је у реплици из комада ‘’Ташана’’: ‘’Најтеже је бити сам а не бити свој’’. 

Две жене, Аница и Ташана, на два различита начина, који произилазе из различитих биографија, друштвеног и социјалног миљеа и породичних односа, спајајући садашњи тренутак са прошлим временима, покушавају да пронађу и наново изграде лични идентитет. У форми исповедних монолога, сукобљавајући се са патријархалном средином, њих две се боре за своје место – равноправно – у заједници, и на искрен, бруталан и болно духовит начин говоре о најкрхкијим личним тајнама и препрекама на путу ка оздрављењу услед љубавног разочарања. Стилизован сценски покрет, тактилна музика и сведен, софистициран костим, заједно са осталим сценским средствима, имају за циљ да дочарају потиснуту страст, раскорак између чулног и здраворазумског у ком се сви ликови овог комада налазе, растрзаност између жеља и могућности, очекивања и реалности. Ова прича, исповест две јунакиње је универзална тако да се свако може препознати, поистоветити и преиспитати, а са друге стране интимна, тактилна и суптилна тако да ћемо бити увучени у лични свет, приватни универзум две храбре, а рањиве жене које ће нам испричати своје најскривеније тајне и жеље. 

20.15. 

ТРИБИНА 

Говори: др Ирена Ђорђевић, специјалиста психијатрије у клиници др Лаза Лазаревић и психотерапеут 

СЛОБОДАН УЛАЗ