×
×
23.
Септембар Субота
20.00

Театар у тврђави

Хероидес

О представи: 

Овидије замишља јунакиње мита које намеравају да напишу писмо својим мушкарцима, говорећи о љубави, напуштању, издаји. Први пут у историји књижевности имамо посла са епистоларним романом у коме жене упућују своју поруку ћутању и одсуству другог. Глас песника се преплиће са њиховим да би испричао цео мит, али и бацио посебно и често иронично светло на судбину жена, на њихову неправедну патњу, на њихове често игнорисане, разочаране, потрошене особине. То чини са иронијом интелигенције и креације, истом иронијом која је одржала многе жене на њиховом путу, истом иронијом која уметнике чини створењима без рода или идентитета, посвећеним стварању и реинтерпретацији најразличитијих прича и ликова без осуђивања. покушавајући да разумем. Следећи светли пример Овидија који постаје медиј хора често утишаног историјом, дајемо глас и тело неким хероинама мита, мање или више познатим попут Филиде, Еноне, Аријадне, Канаке, Федре и Медеје, али не и само. Светлуцава група невеста обучених у мудрост Енца Томе се умножила. Жене из хора прокрчиле су се, између импровизације и поновног читања текстова митова и трагедија: веома су сличне женама које су остале у нашем детињству, онима које су нам пренеле песме, успаванке, оне који су нам на свој начин причали о свету. Оне су истовремено ироничне и трагичне, као и живот, оне су медицинске сестре, корифеји, другарице, сестре, мајке, баке, тетке и коментаришу, учествују, противрече једна другој, суде, мењају њихови умови, да, они се крећу, 

Повремено се и изненађујуће трансформишу у Жене садашњости које, дочаране љубавним песмама у интерпретацији изузетних уметника, гледају очима сата на судбине хероина и жена, славних и неславних. Комбинују особине глумица, али и жена чије су приче чуле или прочитале. Кроз сећања, емоције, гестове и речи оживљавају сложен однос са мушким светом и причају о мушкарцима који, суочени са револуцијама своје улоге, понекад одговарају отвореношћу и жељом за променом, некад равнодушношћу, некад насиљем. 


Реч редитеља:

Док сам имала прилично неумољив и педантан поглед, желела сам да се свака глумица такмичи и као ауторка, бавећи се преписивањем Овидијевог текста и низом предлога за импровизацију и креацију. Тако смо створили вишеслојну драматургију, где се језици мешају и обогаћују прелазећи са дијалекта на италијански, од страних језика са фасцинантним звуком до универзалног језика тела и звукова. Пошто је то дело у музици, пронашли смо древне песме које буди осећај везе са земљом у којој смо рођени да бисмо потом проширили поглед на цео свет и преплитали речи и радње са музиком многостраности. и великодушни Ђорђо Дистанте, који је, једини човек на сцени, који увек слуша, дубоко се укључио у стварање. Уроњени у путовање кроз време и простор ка античкој трагедији и миту, пролазећи кроз документе, статуе, слике, звукове, ликове, приче, покушали смо да вратимо у садашњост оне фрагменте који би могли да постану сећање на све и идентификујући различите начине трансформисати бол у осмех, учинити га храном за нову визију, где је борба за угњетавање међу половима само успомена којој се треба с олакшањем ругати, глупа фаза заустављања путовања човечанства. Жене, дижући свој глас, воде дијалог и са самим песником Овидијем и са оним прецима који су стварали чуда уметности и културе практиковајући ужас ропства. Велика уметница попут Вирџиније Вулф помаже нам са својом генијалном и љубазном иронијом својом „Сопственом собом“. Мушкарци и жене се налазе захваљујући магичном напитку поезије и уметности. Жене својом крхкошћу постају сведоци крхкости и сиромаштва многих других, мушкараца, жена, деце, без разлике пола и старости. Трудимо се да се осећамо као део једне породице, смешни, криминални, изненађујући, фасцинантни, корачајући ка светлој будућности. 

Елена Буци 


Режија: Елена Буци

Сарадник на драматургији "Marco Sgrosso"


Цена појединачне улазнице је 500 динара. Куповином комплета улазница остварујете 20% попуста. Такође важи попуст 20% за пензионере, уз пензиони чек и регистрацију на благајни Центра за културу Смедерево.

Улазнице можете купити на благајни Центра за културу Смедерево и онлајн путем сајта sdkultura.rs. Куповином онлајн карата остварујете попуст од 10%.